Yükleniyor...

Zorunlu Trafik Sigortasında Sigorta Ettiren ile Sigortalının Farkı Nedir?


Trafik sigortasında sigorta ettiren ödemeyi yapan kişi yani, sigorta sözleşmesini yapan ve prim ödeme sorumluluğunu taşıyan kişidir; sigortalı ise ruhsat sahibidir. Sigorta ettiren ile sigortalı aynı kişi olabileceği gibi, farklı kişiler de olabilir. Sigorta ettiren ya da sigortalı kişi ve/veya firma olabilir. Sigortalı herhangi bir hasar durumunda giderleri teminat altına alınmış kişidir. Sigortalı, araç başkası tarafından sigortalansa bile tazminata hak kazanan kişidir.

Trafik Sigortasını Yaptırmak Zorunda mıyım?


Evet, trafik sigortası zorunludur. Trafik sigortasız aracınız ile trafiğe çıktığınız takdirde aracınız bağlanabilir.

Trafik sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda düzenlenmiştir ve her yıl yenilenmek zorundadır. Kapsam olarak, herhangi bir hasar oluşması durumunda karşı tarafa verilen zararı karşılamak için yaptırılmaktadır.

Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkan araçlar, hem bağlanmakta hem de para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca geçmiş yıllardan kazanılmış hasarsızlık indirimi gibi haklar da kaybedilmektedir.

Trafik Sigortamı Bitiş Tarihinden Önce Yenilemezsem Ne Olur?


Trafik sigortası zorunlu bir sigorta olduğundan, trafiğe çıkmamanız gerekir. Trafik sigortanız olmadan aracınızı kullanırken yakalandığınız takdirde aracınız bağlanır ve trafiğin otoparka çekilir. Trafik sigortası cezasına otoparkta kaldığı her gün için de otopark bedeli eklenmektedir.

Ayrıca hasarsızlık indirimi trafik sigortası için de geçerlidir. Hasarsızlık indirimiz olsa dahi, yenileme yapacağınız zaman zamlı fiyat uygulaması ile karşılaşırsınız. Sigorta şirketleri geçen her 30 gün için %5 zamlı prim uygulamaktadır. (En fazla alınabilecek zam yüzdesi %50’dir)

Kaza Yaptığımda Aracımda Oluşan Hasarı Trafik Sigortam Karşılar mı?


Aracınız için yaptıracağınız iki tür sigorta bulunmaktadır:

• Trafik Sigortası

• Kasko Sigortası

Kapsam ve işlev olarak bu iki sigorta şu noktalarda birbirinden ayrılmaktadır:

• Trafik sigortası sizin başka araçlara verdiğiniz zararı karşılarken,

• Kasko sigortası sizin aracınızda meydana gelen hasarları karşılamaktadır.

Kısaca bu iki sigorta türü birbirini tamamlayıcı rol oynamaktadır.

Kaza durumunda karşı tarafta oluşan hasarı karşılama hizmeti trafik sigortası kapsamında olduğundan, trafik sigortanız aracınızda olan hasarları karşılamaz. Aracınızda olan hasarları ancak kasko sigortanız karşılar. Trafik sigortanız bir kaza nedeniyle diğer araç, kişi ya da mallara verdiğiniz bedeni ve maddi zararları poliçede yazılı limitler ve genel şartlar dahilinde karşılar.

Kaza Nedeniyle Diğer Araca ve Sürücüsüne Verdiğim Zararları Trafik Sigortası Ne Oranda Karşılar?


Trafik sigortasının genel kapsam ve amacı sizin karşı tarafa verdiğiniz hasarı karşılamaktır. Trafik sigortanızı satın aldığınız sigorta şirketinin sunduğu şartlar ve verdiği hizmetler bu konuda belirleyicidir.

Bir kaza halinde diğer araç ve sürücüsüne verdiğiniz zararlar, aracınızın türüne, kullanım şekline ve limitlerinize göre poliçenizin genel şartları dahilinde karşılanır.

Trafik sigortanızı yaptırırken aracınıza ve bütçenize en uygun olanı seçmek, kaza halinde karşılaşacağınız zorlukların üstesinden daha kolay gelmenizi sağlayacaktır.

Trafik Sigortası Fiyatları Zaten Sabit Değil mi? Teklif Almaya Ne Gerek Var?


Zorunlu trafik sigortası fiyatı, sigorta ilk yürürlüğe konduğu zaman sabit tutulmakta idi. Ancak şu anda Zorunlu Trafik Sigortası fiyatları sabit değildir.

1 Temmuz 2008 itibariyle trafik sigortası fiyatları serbest bırakılmıştır. Her sigorta şirketi, sizin hasar geçmişinizi göz önünde bulundurarak, kişi ve araca özel fiyatlama yapmaktadırlar. Bundan dolayı, her sigorta şirketi farklı fiyatlar belirlemektedir.

Artık istediğiniz hizmet kapsamına ve bütçenize uygun trafik sigorta poliçesi yaptırabilme imkanınız bulunmaktadır. Bu nedenle zorunlu trafik sigortanızı da yaptırmadan önce değişik şirketlerden teklif almak, alternatifleri değerlendirmek ve size en uygun hizmeti verecek sigorta şirketini seçmek önem taşımaktadır.

Kısa Vadeli Trafik Sigortası Yaptırmam Mümkün mü?


Trafik sigortası da diğer sigorta türlerinde olduğu gibi yıllık olarak yaptırılmaktadır. Sadece iki durumda istisna söz konusu olmaktadır:

• Kısa vadeli trafik sigortası sadece geçici plakalar ve

• Uluslararası yolcu ve eşya taşımacılığı yapan yabancı plakalı araçlar için yapılabilmektedir.

Bu araç türleri dışındaki araçlar için ise kısa vadeli poliçe düzenlenememektedir.

ESEN SİGORTA
ADRES : KARACAKAYA CADDESİ 22/35
SİTELER/ALTINDAĞ/ANKARA
Telefon : +90 312 348 77 47
Fax : +90 312 349 12 44
Email : [email protected]
ÇALIŞMA SAATLERİ